Představte si, že je venku deset stupňů pod nulou, k tomu ledový vítr a hustě sněží. Dorazíte domů ze sněhové vánice a máte prochladlé celé tělo až do morku kostí. Chtělo by to něco na zahřátí, že? Natáhnete se po láhvi rumu a upijete z ní alespoň jednu deci. Takovýto scénář je samozřejmě možný, ale na alkoholu vzniká závislost a navíc je to buněčný jed, pojďme na to jinak – zdravěji a účinněji. Připravíme si zázvorový čaj. Zázvor je rostlina, jejíž kořen zná snad každý. A to v podobě celé, anebo jako sušený prášek. Zázvor je vynikající koření a je to zároveň i lék, obsahuje mnoho důležitých organických látek a je rozumné mít jej doma v zásobě nejen jako koření, ale i v podobě čaje.
Zázvorový čaj https://darka-shop.cz/katalog/cerstve-a-kvalitni-bylinky/caje-podle-obsazenych-bylinek/zazvorovy-caj má velmi silné zahřívající účinky, rozproudí krevní oběh, prohřeje žaludeční sliznici a příznivě zapůsobí i na dvanácterník a tenké střevo. Již tisíce let se využívá pro tyto účely, které jsou prokazatelné a hlavně bez vedlejšího efektu. Zázvor zkrátka není žádná chemie, je to čistě přírodní záležitost. Není návykový, neobsahuje toxické sloučeniny a alkaloidy jako je kofein či theobromin. Můžete si zázvor dopřát v podstatě kdykoli a opakovaně.
Pouze pamatujte na to, že velmi prohřívá organismus, tedy nebude úplně ideální v tropickém letním počasí, kdy spíše užijete mátový ochlazují čaj tuareg, který je znám na severu Afriky jako naopak silně ochlazující nápoj. Zázvorový čaj můžete nabídnout vaší návštěvě namísto čaje s kofeinem, neboť má povzbuzující účinky, obsahuje antioxidanty a látky, které napomáhají vytvářet kyselinu solnou (chlorovodíkovou) v žaludku, čímž podporuje trávení a vstřebávání živin z potravy. Staří Egypťané tvrdili, že dokud je v žaludku dostatek trávicí kyseliny, do té doby je člověk zdráv, a tuto teorii uznává řada léčitelů a také mnozí moudří lékaři, kteří podporují přírodní léčbu.